kritikák

2020. június 26. 11:43 - Mumia

TLOU2: ez egy jó történet

the_last_of_us_part_ii_20200620200320.jpg

Ígéretemhez híven szeretnék néhány /ezer/ szót szólni a játék történetéről. Mi tetszett benne, mi nem, én hogyan értelmezem a látottakat, satöbbi.

Sajnos a történet elemzése előtt nem mehetek el a kiszivárogtatott részletek megemlítése mellett.  Mint köztudott a történet jópár fontos jelenetét feltöltötte a netre a megjelenés előtti hetekben egy rosszakaró. Eleinte én is szkeptikus voltam, amikor láttam, hogy tűzzel vassal írtják az erről csak említést is tevő tartalmakat a közösségi médiában. Mit akarnak rejtegetni? Most viszont, hogy láttam a történetet teljes valójában, azt kell mondjam megértem. Tényleg egy olyan fals kép alakult ki ezek alapján, ami jónéhány embert teljesen eltántorított.

A továbbiakban az írás tele lesz spoilerekkel a játék összes fő fordulatát tekintve. Ezt figyelembe véve kattints a továbbra...

SPOILEREK TOVÁBB UTÁN

Visszatérve a szpoilerekre, sajnos én sem tudtam teljes egészében elkerülni ezeket. Bár a konkrét tartalmakba sose akadtam bele, éppen elég volt néhány ember reakcióját látni, hogy pontosan le tudjam szűrni a részleteket. És a predikcióim nagy része teljes egészében be is jött, egyet kivéve.

Azt gondoltam én is, hamisan, hogy valami vallási fanatikus szekta lesz a játék fő ellensége, de ez korántsem igaz. Az egész történet két bosszúra szomjazó lányról és az ő ellentétjükről szól. Minden más csak háttérdekoráció ehhez a titáni kűzdelemhez.

A történet azzal kezdődik, hogy Joel és Ellie boldogan? élnek a városban ahová az első rész végén érkeztek. De valami láthatóan nem stimmel kettejük között, távolságtartás és kínos csendek jellemzik a kapcsolatukat. Ebből a gyűlölködők csapata rögtön azt a következtetést vonta le, hogy az apa kultuszát akarják lerombolni Joel-nek, ezzel az ábrázolással.

the_last_of_us_part_ii_20200620192208.jpg

Még olyan összeesküvés elméletek is születtek, hogy szándékosan jelent meg a játék apák napja táján, és az egész egy propaganda a patriarchátus ellen. Nos, ez totális badarság. A játékban egy későbbi jelenetben kiderül, hogy Ellie megtudta Joel mit tett az első rész végén, hogy lemészárolta majd a teljes Firefly bázist, és megfosztotta őt attól, hogy értelme legyen az életének. Ennek köszönhető, hogy a nyitó jelenetben olyan furán viselkednek egymással, és ezért annyira ellenséges Ellie, amikor Joel fellép a védelmében újból.

De ha ez még nem lenne elég bizonyíték arra, hogy a játék nem követ el apagyalázást, akkor még ott van az a tény is, hogy a történet során mindkét fő karakter apját /apa figuráját/ remek szűlőként ábrázolják több visszaemlékezős részletben is.

Ezen túllépve térjünk vissza Jackson-ba a kisvárosba a történet elejére. Nos Joel, Tommy (Joel testvére), és Ellie és sokan mások őrjáratoznak az erdőben télen, ahol belefutnak. Abby-ba és társaikba. Akik kimondottan azzal a céllal érkeztek ide, hogy bosszút álljanak Joel-en azért amit tett az első rész végén. Abbynak személyes ügy ez, mivel a főorvos akit Joel megölt az ő édesapja volt.

A történet ezen részében van egy dolog ami kissé bennem is visszás hatást keltett, mégpedig az, hogy Joel és Tommy megmentik Abby-t a hordától /ja hogy ez egy zombis történet, már majdnem el is felejtettük/, ami után ő hidegvérrel megöli Joel-t. Bár a bosszúvágyát teljes mértékben megértem és nem vitatom, az, hogy megmentették az életét éppen előtte csak kellett volna nyomjon a latba valamit, ha mást nem, némi hezitációt vártam volna.

the_last_of_us_part_ii_20200620183151.jpg

Én ezt a részét a történetnek úgy írtam volna át, hogy a kavalkádban Joel és Abby elszakadt volna Tommy-tól, és Joel hősi halált hal a horda elleni harcban, megmentve ezzel Abby életét. De amikor Ellie és Tommy megtudja miért jött Abby akkor nem hiszik el, hogy Joel halálában nem volt keze. És innentől fogva az egész történet ugyanúgy játszódhatott volna le, ahogy azt eredetileg megírták. Mennyivel elegánsabb lett volna ez, mint golfütővel beverni a fejét annak aki 1 órája mentette meg az életed?

Visszatérve az eredeti történetre, azt azért érdemes megjegyezni, hogy Abby bosszúja során senki más nem hal meg, vagy szenved maradandó károsodást, Tommy-t és Ellie-t simán futni hagyja Abby, pedig a társai szerint nem kéne élve hagyni őket.

Természetesen Ellie ez után elindul Seattle-be Dina-val, aki a terhes barátnője de ekkor még nem tud róla egyikük sem. /nem, ne ijedj meg nem tőle terhes, Ellie nincs átírva transzneműnek/.

Itt sokáig túl sok árnyalat nincs a történetben, Ellie, Dina és velük együtt Tommy, és Jessie /az apa/ megérkezik Seattle-be, ahol három napon át véres hajtóvadászatot kezdenek Abby nyomában. Aminek a során szó szerint Abby összes barátját és szerettét sikerül megölniük, csak őt magát nem. Ugye mekkora kontraszt? Abby bosszújánál Joel-en kívül senki sem hal meg, itt pedig szinte mindenki aki számít.

Miután nem sikerül nyomába érniük Abby-nak úgy döntenek, hogy Dina érdekében feladják és hazamennek.

Ekkor vált át az irányítás Abby-ra akivel ugyanezt a 3 napot kell végigcsinálnunk, és ennek során építik fel, mint igazi három dimenziós karaktert. Ami szerintem baromi jól sikerült, különösen az akváriumos jelenet a kedvencem ezek közül.

Ez után szintén nem történik sok lényeges a történet szempontjából egészen addig, amíg a 2. napon a vallási szektások fogságába nem esik Abby, akik fel akarják akasztani. De két hitehagyott szökevény kölyök megmenti őt.

Akiken Abby utána olyan önfeláldozóan próbál segíteni, hogy a korábbi társai árulónak bélyegzik. És ez után tudja meg, hogy Ellie és tarsai megölték minden barátját. Pl Manny-nek a szem láttára loccsantotta szét a fejét Tommy, felszívja magát és utánuk ered és egy konfrontáció következik. Aminek a során Jessie meghal, és Tommy-t is fejbe lövő bosszúból, de ő valahogy mégis túléli.

Majd a konfrontáció végén Abby kerekedik felül, de végül Lev /a megmentett szektás/ közbenjárására nem öli meg Ellie-t és Dina-t, hanem most már másodszorra is futni hagyja őket, amivel számomra végérvényesen bizonyította, ki a jobb ember.

Ez után lévén se barátja, se szövetségese elindulnak Lev-el ketten megtalálni hátha valahol még működik a Firefly mozgalom.  De rabszolgatartók fogságába esnek.

Mindeközben Ellieék hazamennek, és egy farmra költöznek Dina-val ahol megszületik a gyerek, és boldogan élnek. De Ellie-t nem hagyja nyugodni a bosszúvágy és Tommy is unszolja, hogy megírte neki, hogy bosszút áll Joel-ért. Ennek hatására egyik éjszaka simán útnak ered hogy újra nyomára találjon Abby-nak.

Én bevallom ezen a szakaszon már 100% Abby oldalán álltam, és kizárólag az a vágy halytott előre a játék ezen szakaszán, hogy hátha akaratlanul is, de Ellie valahogy megmenti Abby-t. Tudom áruló vagyok.

the_last_of_us_part_ii_20200621104718.jpg

Ellie megtalálja a rabszolgatábort, lemészárolja a rabszolgatartókat  /még sose élveztem ennyire a gyilkolást/ majd megtalálja Abby-t mint egy elhasznált, kiégett roncsot. Akinek már esze ágában sincs Ellie-vel harcolni. De ebbe Ellie nem nyugszik bele, és megfenyegeti Lev életét, csak azért, hogy kicsikarjon egy végső konfrontációt. Én már egyértelműen amondó voltam, hogy Abby a jó és Ellie a gonosz ezen a ponton.

Majd természetesen az elgyötört, csontsovány Abby-n felülkerekedik Ellie, de végül mégis megkegyelmez neki, miután visszagondol egy pozitív emlékre Joel-el. Azt nem értettem miért pont ez váltja ki belőle, hogy nem öli meg Abby-t, de köszönöm elfogadom.

Ezzel Abby és Lev eltűnnek a ködben, Ellie pedig visszatérve a farmra azt látja, hogy Dina nem várt rá, hanem összecsomagolt és elköltözött, mindössze Ellie személyes dolgait hátrahagyva. A történet azzal zárul, hogy Ellie megpróbál gitározni, de nem tud mert a végső harcban két ujja odaveszett.

Vége

Szóval ez a történet nagyvonalakban, én úgy érzem ebben a játékban nem lehet kijelenteni, hogy akár Abby akár Ellie lenne az egyértelmű jó vagy gonosz. Akik pedig mereven elutasítják az egészet csak azért mert Joel az elején meghal, azokat csak sajnálni tudom, hogy kihagynak egy ilyen remek játékot.

És ha valaha lesz folytatás, akkor kövezzetek meg, de engem most már jobban érdekel Abby sorsa mint Ellie-é.

the_last_of_us_part_ii_20200621113325.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4715956720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
kritikák
süti beállítások módosítása