kritikák

2018. november 07. 18:27 - Mumia

The Meg (2018)

Az őscápa

Már jó régen ígértem, de most be is váltom, hogy a játékok témaköréből kilépek. Persze nem örökre, csak egy-egy kritika erejéig.

meg-poster.jpg

Nem akarom csűrni csavarni, de ez a film azon kevesek közé tartozik, amelyek legalább valamilyen szinten szórakoztatóak voltak az utóbbi időben, az általam látottak közül. Nem is értem miért használok többes számot, mert ha megkérdeznék nem tudnám rávágni, melyik más idei filmet tartottam legalább popcorn szinten elfogadhatónak.

A film felütése szerint a főhős (Statham) egy tengeri mentési vezető, aki bajba jutott tengeralattjárók mentését végzi, egészen addig, amíg egy balul elsült esetnél, hátra nem hagyja két társát. Természetesen a klisé köszöni jól van, élvezi, hogy használják: Őt okolják a küldetés kudarcáért, hogy bepánikolt, és nem racionálisan cselekedett. Ami azért fura, mert pont egy olyan ember a fő vádlója, aki szintén ott volt vele, és ugyanazt látta / hallotta mint ő: A tengeralattjáró amiből mentettek összeroppant a nyomás hatására. Így ha 1 percet is várnak mind ottpusztulnak. Így a film már a legelején önellentmondásba keveredik. De popcorn mozinak az ilyeneket el szoktuk nézni. Csak az böki a csőrömet, hogy semmi szükség erre a hibára, lehetett volna a vádló 3. személy is aki nem volt jelen, így az egész (eddigi) sztori lékmentes lehetett volna.

A film második felvonása gyakorlagilag egy "The Abyss" koppintás, mélytengeri kutatás, ahol természetesen bajba jutnak. És az egész világon egyedül az a rossz hírnevű csávó mentheti meg őket. Nem akarok spoilerezni, így nem is mondok többet a történet ezen részéről, ez a szakasza a fiilmnek teljesen rendben van, izgalmas, akciódús. Csak amikor véget ért kaptam fel a fejem, hogy ok, túl vagyok az izgalmakon, de a filmből vissza van még egy jó óra, az mivel lesz kitöltve?!

Nos a film harmadik része pedig egy "Jaws". Gyakorlatilag Statham 1 filmben letud három klasszikust.  Persze nem ezért fognak oszkárt osztogatni. Már csak azért sem, mert az amerikai Office-ból megismert Rainn Wilson a milliárdos finanszírozó szerepében, valami olyan csapnivalót alakít, hogy az egy középiskolás dráma szakkörön is azonnali eltanácsolást vonna magával. A másik ilyen megllékszereplő, aki gyakorlatilag egy az egyben H5O-s karakterét hozza, az Masi Oka. Márpedig aki minden szerepben tök egyforma, az nem lehet jó színész. (és akkor még enyhén fogalmaztam) A többi színész hozza a kötelezőt, (értsd: kb. félúton az asylum és az oszkár között)

A CGI-re szánt pénz mintha elfogyott volna az első óra után, onnantól kezdve egy nevetségesebb a VFX a filmben. De ezt már sajnos megszoktam, már az lep meg, ha valamiben nem szemkiverő hulladék a számítógép grafikus rész. Iderétve a legnagyobb blockbustereket is.

De, a hibái ellenére ez egy teljsen élvezhető popcorn mozi monumentális logikai bukfencek és a fizikai törvények teljes felülírésa nélkül. Ha szavaznom kéne, hogy még egy marvel szuperhősös film, vagy ez, akkor egyértelműen ez győzne.

Pontszám : 5/10

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8114358705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
kritikák
süti beállítások módosítása