kritikák

2018. augusztus 22. 14:18 - Mumia

Street Fighter V Arcade Edition

146600_sfv.jpg

Fogalmam sincs, mi ütött belém, sosem voltam nagy rajongója a Street Fighter sorozatnak, már az első részek megjelenésekor sem a 90-es évek elején. Inkább Mortal Kombat párti voltam, amíg a 3D korszak utol nem érte és bűnrossz nem lett a grafikája. Nade akkor ezt most miért vettem meg? Egyszerű: Ennyi pénzért nem hagyhattam ki!

És be kell valljam, jobban tetszett mint vártam. A grafikai stílusa nagyon meggyőző, ez az első 3D-s játék aminek szerintem is jól áll a képregény szerű grafika.

És ha már vallomásoknál tartunk azt is el kell mondanom, hogy mindig is pocsék voltam verekedős játékokban. Képtelen vagyok megjegyezni a különféle kombókat és speciális támadásokat. Így egyetlen taktikát használtam mindig, és ma is: Vesszettül nyomkodom az összes akciógombot össze-vissza. És meglepő módon ez néha beválik, és egy-egy nem alap mozgást is sikerül kicsikarni a karakterekből néha napján. De ha szándékosan próbálkozok egy-egy támadás előhívásával? Totálisan reménytelen.

Persze ez az én problémám, az agyam egyszerűen eldbobja az ilyesféle felesleges információkat. Számológépet sem azért használok mert nem tudok fejben számolni, hanem mert 1mp alatt elfelejtem a részeredményeket. A számológép meg addig tárolja amíg ki nem törlöm.

Ami legelőször feltűnt a játékban, hogy a karaktereknek már az alap támadásai is különbözőek, nem csak animáció szinten, hanem hatás és sebzés tekintetében is. Így minden karakter merőben különböző játékstílust igényel. Ennek hátránya hogy van néhány olyan amit alapból kizártam a vállalhatóak közül mert nem tetszett a harcmodora. Aztán másik tucat esett ki a pixisből a stílusa vagy a kinézete miatt. És ha már kinézetnél tartunk a játék szerencsére nem próbál politikailag korrekt lenni, egy cseppet sem. Persze ez annak is lehet köszönhető, hogy kb. 2 éve jelent meg. És ha most hoznák ki merőben más lenne, de mint tudjuk ha nincs, csak valóság. Attól mert úgy döntesz megsértődsz valamin még egyáltalán nem biztos hogy igazad van.

Ami viszont nagyon zavart a játékban, hogy minden karakternek csak egyetlen egy féle képpen ünnepli a győzelmét. Így amikor árkád módban 8-10 harcot kell ugyanazzal a karakterrel végigcsinálni, már az ember agyára megy még a kedvenc karaktere is. Ez egyszerű lustaság a készítők részéről. Inkább lenne fele annyi választható harcos, de akkor azok legyenek jobban kidolgozva ilyen szempontból.

És akkor ejtsünk pár keresetlen szót az elefántról a szobában: A játékon belüli vásárlásokról. Ez egyszerűen szörnyű, szinte teljsen agyonvágja az amúgy egész kellemes játékot az, hogy mindenért pénzt akarnak kicsikarni a játékostól. Régebben az alternatív jelmezek és öltözetek a játék végigjátszása során nyíltak meg. Most a játék végigjátszásáért lószart se kapsz, max valami mondvacsinált "achivement"-et Minden extra tartalomé fizessé. Hát egy fenét. Nem tudom miért tűrik a játékosok ezt, mi az hogy tűrik, boldogan szórják a pénzüket (vagy anyuciét).

És még egy dolog, a játék egyszerűen játszhatatlan valamilyen játékvezérlő nélkül, egér és billentyűzet kizárva.

Továbbá azt beszélik, hogy a játék másolásvédelemként rootkitet tartalmaz. Amiben már csak azért is lehet valami, mert ha aktív víruskereső fut a háttérben, akkor el sem indul. Én már ezen sem lepődök meg, a kiadók gátlástalanságának csak akkor tudunk határt szabni ha azt mondjuk elég, ne tovább!

+

  • Grafika
  • Megjelenési stílus
  • Sokféle karakter
  • Nem polkorrekt
  • élő hátterek

-

  • játékon belüli vásárlások, és bérletek
  • billentyűzettel játszhatatlan
  • csak egy féle ünneplés karakterenként
  • rootkit?
  • verzió frissítés törölte az összes addig elért eredményem


Pontozda:

grafika/megvalósítás: 9/10
történet/hangulat: 5/10
játékmenet/irányítás: 5/10

összhatás: 6/10

Igen, tudom azt mondtam, hogy tetszett, akkor miért az alacsony pont? Mert kb ennyit ért a játék más játékokhoz viszonítva. Még a legtökéletesebb verekedős játék se állhat fel egy rendes történetvezetésű kalandjáték mellett. Egyszerűen nem nyújt annyit, mint pl egy Tomb Raider, és a kifejlesztése sem igényel közel akkora erőfeszítést a készítők részéről. Szóval ezzel arányos a pontszám.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4614195121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
kritikák
süti beállítások módosítása