kritikák

2018. június 09. 11:29 - Mumia

Bye - bye Forma1

Egy másik korszak vége...

f1_400_1.png

Az 1996-os szezon óta követtem teljes odaadással a Forma1 versenyeket. Egészen pontosan egy versenyt hagytam ki az idei szezonig, mert éppen nyaralni voltam a 2011-es Spanyol verseny idején. Igen még azt is pontosan tudom, melyik versenyt hagytam ki. Ha egy évvel ezelőtt valaki megkérdezi, hogy abba akarom e hagyni a nézését, azt mondtam volna: "Hülye vagy? Miért hagynám abba?" Ehhez képest, a kedves szabadság médiának sikerült ezt elérnie szorgos munkával az idei szezon első harmadára.

A Forma1-es időmérők és versenyek már-már rituális részét képezték a hétvégi családi ebédeknek. A 14:00-s kezdés pont a második fogás vége felé tette a versenyek kezdetét, így ideális volt ebéd utáni sziesztához a Forma1, mint program. Nos ezt a liberty media egyetlen huszárvágással keresztülhúzta, azzal, hogy az összes európai versenyt 15:10-re tették. Az már az az időszak, amikor újra kezdek aktív lenni az ebéd után, és már nem tudok, és nem is akarok időt pazarolni arra, hogy a tévé előtt punnyadjak még közel két órát.

Persze nem ez volt az egyetlen ok, ez csak a végső lökést adta meg az elhatározásomhoz. A zivatarfelhők már a téli szünet idején elkezdtek gyűlni, amikor az idiotizmus tetőfokára hágott. Kezdve azzal, hogy bejelentették, a "grid girl"-ök nem egyeztethetőek össze az ő szellemiségükkel. Máss szóval a szép fiatal nők, ellenkeznek az elveikkel.

Persze tudom, hogy ez a modernkori társadalmi igazságszolgáltatás eszméinek köszönhető. Legyen elég annyi, hogy aki akár csak passzívan támogatja ezt az agymenést azt én még azzal sem akarom elismerni, hogy nézem a műsorát. Mert nincs olyan, hogy társadalmi igazságszolgáltatás. Csak egyéni igazságszolgáltatás létezhet. Ahol minden egyént az ő saját erényei és bűnei alapján ítélnek meg, nem pedig társadalmi hovatartozásából eredő előítéletek alapján.

Aztán ott van a sokat vitatott glória kérdése. Lehet köpködni, hogy aki ellenzi, az meg akarja ölni a versenyzőket. De hagyjuk már ezt az állszent dumát. A kockázatot csak úgy lehet teljesen kizárni, ha teljesen beszüntetjük a versenyeket. Vagyis mindenki, aki nézi és elősegíti az F1-et meg akarja ölni a versenyzőket ezzel az erővel. Mint ahogy te, kedves olvasó is meg akarod ölni magad amikor kimész a forgalomba az utcára, igaz? Van egy bizonyos szint ahol meg kell vizsgálni, hogy megéri e az az intézkedés, vagy túl sok hátránnyal jár. A glória egyértelműen ebbe a körbe esik. Az egy dolog, hogy esztétikailag vállalhatatlan, de a versenyzők látóterét is csökkenti, valamint a belső kamerás felvételeket is úgy odavágta, hogy egy olcsó bazári grafikával próbálják kitakarni, inkább kevesebb sikerrel.

És végül de nem utolsósorban a versenyek dögunalom mivolta. Volt olyan verseny idén, ahol direkt figyeltem, hogy a vége felé 19 körön át egyetlen előzés vagy helycsere sem történt AZ EGÉSZ MEZŐNYBEN! Ennyi erővel a fű növekedését is néhzettem volna abban a fél órában. És ezt az unalmat még azzal is elősegítik, hogy agyon van szabályozva minden. Lassan slotcar versenyt fogunk nézni, ahol a nézővel szavaztatják meg, hogy ki mikor előzhet. Le van korlátozva az irányváltások száma, a DRS használat helye. Midenki veszettül üzemanyagot spórol az egész verseny alatt. Ez is ugyanakkora álszent dolog mint a glória. Nem az F1 üzemanyagfelhasználása és az F1 által elhasznált abroncsok okozzák a gondot. Az egy csepp a tengerben. Nem azzal mentjük meg a Földet, hogy Lewis Hamilton 8 helyett csak 5 garnitúra gumit használhat el egy hétvégén, és 200 helyett 150 liter üzemanyagot. De azt elérjük vele, hogy nem autóversenyt nézünk, hanem spórolóversenyt. Arról nem beszélve, hogy a legkisebb koccanás vagy versenybaleset is vizsgálatot von maga után, és szórják a büntetéseket mindenkire aki próbál legalább kicsit agresszívebb lenni. "Mész vissza a sorba vonatozni, te kis huncut! Nehogy már azt hidd, hogy ez verseny, ez cirkusz!"

Szóval, itt tartunk most, hogy odaadó F1 imádóból eljutottam arra a szintre, hogy teljesen indifferens vagyok vele kapcsolatban.  A legutóbbi két versenyből egyetlen másodpercet sem láttam, és még az eredményeket sem néztem meg. Ezt érte el a liberty media egyetlen szezon leforgása alatt. Ill, nem is kellett nekik egy szezon, mivel az előző szezon alatt inkább csak passzív megfigyelők voltak, én meg már elbíztam magam, hogy nem lesz gond velük. Hát lett. Kérdés kinek nagyobb a gond, nekik, ha elkezdik csőstül veszíteni a nézőket, vagy nekem aki nyert ezzel cirka 60 órányi szabadidőt az évben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1314033960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
kritikák
süti beállítások módosítása