kritikák

2018. március 08. 19:23 - Mumia

DriveClub (2014)

driveclub_art1.jpg

A PS4 egyik nagy induló címe lett volna ez a játék, már ha sikerült volna vele idejében elkészülniük. Így csak kb. fél évvel a konzol után jött ki a teljes verzió. De sajnos ez a halasztás sem segített sokat a játékon, mivel szerintem így is meglehetősen pocsék.

Nem telt bele húsz percbe sem, hogy belássam ez a játék nagyon rossz befektetés volt. Már ha az iszonyatos közel egy órás telepítést nem vesszük figyelembe.Mivel a játék azzal indított, hogy letöltött egy 19GB-os patch-et magának csigalassúsággal. Majd mint aki jól végezte a dolgát egyenesen egy versenyt indított, mintha nekem a képernyő előtt kellett volna végigvárnom azt az ötven egynéhány percet készen állva a versenyzésre. Röhely.

A játék nem tartalmaz sem bajnokságot, sem karrier módot, még csak pénzt sem gyűjthetsz, amiből autókat vásárolhatnál. Nincs semmi más, csak teljesen különálló egymástól független versenyek, amik további hasonló rövid és céltalan versenyeket oldanak fel. Vagyis a játéknak nincs igazi célja. Ami egy hardcore szimulátorban lehet, hogy normális és bevett szokás, de ez egy árkád játék.

De ha valaki mégis lenne olyan mazohista hogy az összes jellemtelen és céltlan versenyt végigcsinálja, akkor sem kell elkeserednie, mert pénzért további hasonló értelmetlen versenyeket vásárolhat a store-ban. Igen, valódi pénzért, mégpedig nem is olyan kevésért. Mert egy alap verseny 800ft körül van, amit kb 5-10 perc alatt letudsz. Ezzel szemben a Gran Turismo sorozathoz rendszeresen adtak ki ingyenes tartalmakat. Nem is értem miért nem tették már ingyenessé ezeket hiszen most már három és fél éves a játék.

Fizika? Hát az nincsen. Az autók folyómederbe tévedt légdeszkaként viselkednek. Vagy kis jóindulattal slotcarként. Ez a szint még elment 1995-ben a Screamerben mivel akkor még rá lehetett fogni hogy a hardver nem teszi lehetővé jó fizika számolását.

Ezt az érzést a pályák stílusa még tetézi, mivel itt igazából kanyarokról nem lehet beszélni, csak hosszú elnyújtott enyhe kanyarocskák vannak, amiknek a 90%-ához nemhogy fékezni, de még a gázt elvenni sem kell. A maradék 10% nagy része meg egyszerű gázelvétellel kivitelezhető. De amiatt a pár erősebb kanyar miatt sem érdemes fékezni mert a kocsi úgyis dodgemként lepattan a falról és mehetsz tovább minimális időveszteséggel, ami jó eséllyel kevesebb mintha becsöletesen lefékeztél volna.

Az ellenfeleket mintha dróton rángatnák, úgy mennek, nem éreztem soha hogy igazi autóversenyt játszanék, inkább dodgem ez, ennél még a legalja NFS-ek is jobb élményt nyújtanak. Na jó talán az abszolut legalja criterionosnál ez is jobb, de azt alulmúlni művészet lenne.

A játék hogy elterelje a figyelmed a fertelmes mivoltáról különféle részfeladatokat ad versenyek közben és pontokat oszt előzésekért mert ütközés nélkül teljesített szakaszokért. Ezen túl még van egy olyan minigame is ahol egy maghatározott íven kell autózni pontokért. Nem számít milyen gyors vagy csak maradj a vonalon azt jóvan. Én azt hittem, egy versenyzős játékban a győzelem a cél, miért kéne külön pontozni a dolgokat?

A grafika első ránézésre szegnyes, másodikra már inkább csúnyának nevezném. Sajnos a nézetek közül egyedül a belső használható mert külső nézetben olyan erős motion blur van, hogy csak a képernyő közepén egy kis terület éles, azon kívül minden Fast & Furious hipertér. Ennek ellenére a sebességérzet pocsék. A 200 inkább érződik egy 80-nak.

A játék elkeseredetten próbálja villogtatni az időjárás effektjeit, ennek köszönhetően minden versenyben lesz legalább egy eső vagy vakító naplemente. Hasonló eső effekt már vagy 20 éve létezett játékokban, így nem értem miért olyan nagy dolog ez.

Ami a hangokat illeti, azok is nagyon gyengék, semmi átütő erő nincs, tompa zümmögés az autók hangja, mintha ez egész víz alatt lenne. Kb mintha sokol rádióból szólna az egész olyan szűk a hallható frekvenciatartomány.


+

  • Nem nagyon sikerült találnom


-

  • fizika
  • karrier mód és bajnokság hiánya
  • fizetős tartalmak
  • gyenge jellegtelen közel egyenes pályák
  • pocsék hangeffektek
  • grafika
  • az időjárás mánia

 

A játékon megfigyelhető egyfajta tudathasadás, mert néhol úgy néz ki mintha komoly alázatos versenyjátékot akartak volna csinálni,de a gyakorlatban mindent elkövettek hogy ennek az ellenkezője legyen. Ilyen dolgokra gondolok, hogy pl tök jó, hogy animációban száll be a vezető az autóba, az ilyen részletek valóban sokat dobnak egy játékon, feltéve hogy a 100x fontosabb részletek is helyén vannak, na itt pont ez hiányzik.

Pontozda:

grafika/megvalósítás: 4/10
törtnet/hangulat: 0/10
irányítás/játékmenet: 4/10

összhatás: 3/10

Címkék: verseny 2014 3/10 ps4
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6113725380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
kritikák
süti beállítások módosítása